Att skriva ett personligt brev med ett plus

Jag försöker just skriva ett personligt brev. Det är stört omöjligt. Jag försöker, som synes nedan, skriva om andra saker för att få det att lossna. För att skriva om sig själv är nog det svåraste som finns. Nu kanske ni undrar hur det går ihop med att ha bloggat om sig själv i sju år. Men det är annorlunda. För i bloggandet brukar det alltid vara mest intressant att framhålla misstag eller brister hos sig själv. Något som gärna ska undvikas när man vill göra sig presentabel inför en arbetsgivare. Det handlar om att förklara varför man verkligen skulle fungera på en särskild arbetsplats. Till detta hör ens goda egenskaper. De goda egenskaperna är för det första väldigt svåra att specificera själv, och för det andra något man sällan skriver om. I mitt fall har jag dessutom en hörselskada. Hade ni träffat mig hade ni frågat “vilken hörselskada?” och varit fullt övertygade om att jag i hela mitt liv hittat på det hela och bara bar hörapparaten som accessoar. Det märks knappt på mig i dagligt samtal. Men det har sina nackdelar. Jag behöver fokusera väldigt mycket och är van att anstränga mig för att hålla mig på samma nivå som normalhörande. Vissa dagar gör det mig tröttare än andra dagar och vissa veckor har jag mer huvudvärk på grund av detta än andra veckor. Detta är något som en arbetsgivare behöver veta. Men samtidigt har min hörselskada genererat vad jag kallar för positiva saker också. Det har gjort mig till en oerhört fokuserad person. Jag vet alltid att arbete krävs för något. Jag är envis och målmedveten. Det blir en naturlig del av en när varje konversation är en ansträngning.

Problemet är när jag presenterar mig själv som ett CV och ett Personligt brev. Då hamnar gärna hörselskadan bredvid min persona i en kolumn med ett stort minus. För bredvid en annan person med samma färdigheter kanske den kolumnen inte finns. Därför har jag alltid strävat efter att inte utelämna hörselskadan, utan att låta den vara en del av mig som en kolumn med ett stort plus. En kolumn som visar allt jag är tack vare min hörselskada. Inte trots min hörselskada. Samtidigt får det inte ta överhanden.

Men jag behöver berätta om det, för att det ger mig goda egenskaper.

Inte dåliga.

Publicerat av

Kalle

Bloggveteran. Säg hej @bykalle.