Trött student på bio

“Time to nut up or shut up!”

Orden kommer från karaktären Tallahassee vid ett flertal gånger innan killen glatt unloadar valfritt automatvapen på levande döda. Som en paus i det hysteriska pluggandet just nu gick vi några i klassen på filmen Zombieland. Detta efter en heldags lyssnande på föreläsningar om allt från juridik och pedagogik. Få steg kan vara längre än till denna citatsprutande Woody Harrelson som oneline:ar sig igenom den roligaste rollen jag sett honom göra. I den roligaste filmen jag sett på länge. Han har svinkul. Och filmen faller därefter. Han är filmens stora behållning, även om den i övrigt såklart är full av godbitar. Som till exempel reglerna för överlevnad som dyker upp titt som tätt som handlar om allt från bra kondis till toalettbesök.

Jag tyckte för övrigt att huvudrollens Michael Cera inte riktigt var sig lik. Han hade exakt samma gamla töntiga charm som han har myntat. Men något var annorlunda. Han kanske bara hade blivit äldre tänkte jag i biomörkret. Världen har i filmen fått galnakosjukan och allt som är kvar är den gamla skolans zombies och några få överlevande. Allt är fräckt berättat med voiceover av filmens huvudperson Columbus. Han är, liksom de andra, döpt efter sin härkomst vilket bara i sig är en av flera små referenser. Filmen kryllar nämligen av det också. Små hintar till gamla filmer och äventyrsberättelser. Sådant älskar jag. Men jag är inte helt med alla gånger. Som när jag under eftertexterna ser att huvudrollen spelades av Jesse Eisenberg. Nåväl. Jag får väl skylla på tentapluggandet.

Filmen är i grunden en skräckfilm men samtidigt en väldigt rolig och originell komedi. Den har en mängd fräscha berättargrepp och ironiserar över både sig själv skräckfilmsgenren gång på gång. Den är faktiskt riktigt klockren.

Och man lämnar biografen med Tallahassees syn på omvärlden.

Time to nut up or shut up tänker jag och sätter mig med femhundranittio sidor företagsekonomi.

Ceraschmera.

Publicerat av

Kalle

Bloggveteran. Säg hej @bykalle.