Din dumma sill

Den trevliga fröken Cristina skrev ett inlägg om skönhetsideal. Hon har nuddat vid ämnet flera gånger tidigare och jag har alltid samma tankar när jag läser om det här. Jag tänder till en aning. Jag har pratat lite om det här tidigare, för länge sedan, och finner det fortfarande lika märkligt, och tråkigt. För faktum är att vi alla egentligen blivit totalt grundlurade.

Modesvängen är ganska stor nu. Större än en sväng faktiskt. Mer av en rondell där det går runt, runt, runt och hetsen blir större, hårdare och värre. Kvinnor går och handlar kläder på barnavdelningar för “den rätta passformen”. Man har speglar överallt som pistoler i hölster och fotografer ber modeller att titta lite från sidan för att de “ser plufsiga ut framifrån”. Och framförallt ska man väga så lite som möjligt och sticka ut så lite som möjligt, både bokstavligt och personligt. Och idealet blir smalare och smalare. Kurvorna försvann från skönhetsidealet, som vi alla fick från sminkföretagens reklamfilmer och tidningsuppslagens photoshoots och ersattes av designernas kläder.

För det är där sanningen finns.

I kläderna.

Nu ska jag ta ett djupt andetag och göra en grov generalisering. Men en mycket stor andel av världens kläddesigners är män. Och mer specifikt.

Homosexuella män.

Det är till stor del dem som skapar kläderna vi ser på catwalks, på billboards, på röda, gröna och svarta mattor. De är allt från stilgurus till personal shoppers till just designers. De har bestämt hur kläderna ska se ut. Och för att kläderna ska se ut som de vill, ska de sitta på någon som passar i kläderna. Och det smala idealet växte fram. För deras ideal är inte kvinnor. Det är pojkar. Och små pojkar har inga kurvor. Så modellerna fick allt skärpa sig, gå ned i vikt och klippa sig.

Nu sitter vi här med ett kvinnligt ideal, inte skapat för män eller kvinnor, utan för pojkar och alla riktiga, vackra och kvinnliga tjejer sitter och undrar vad det är för fel på dem.

När de är helt fel kön för jeansen.

Och hela världen köpte det.

Publicerat av

Kalle

Bloggveteran. Säg hej @bykalle.

12 reaktioner till “Din dumma sill”

  1. haha, du är för tusan underbar. Och du har rätt. Om man hade sett det ur det perspektivet tvivlar jag på att tjejer skulle vilja sträva efter det idealet. Det är synd att människor ska rikta kritiken mot sig själv när den bör läggas på det som skapar problemet. Det är inte mer än rätt att skylla på kläderna om de inte passar. End of story.

  2. Alldeles sant! En high five ska du ha för det där. Fast fortfarande finns de kvinnor som fötts med en såkallad “okvinnlig” kropp, därför blir “ideal” alltid fel. Även på den gamla goda Marilyn Monroe-tiden (fast då “fick” man åtminstone äta…)

  3. Cristina, tack! Ja det är ju helt sant såklart. Och äta bör man!

    Såg dessutom att jag stavat ditt namn fel. Ber om ursäkt och redigerar!

  4. btw, genom att länka hit fick jag 150 enskilda besök till min sida.
    Trevlig om dock inte planerad bieffekt på min numera undanskymda tillvaro..

Kommentarer inaktiverade.