Rostad

Både Silverfiskens gamla inlägg och Esters funderingar fick mig i slaskigaste Småland att minnas Grekland.

Ja.

Man pallar riktigt hög värme. Men det krävs en hel del omstrukturering. Grekland är varmt. Men den gamla tesen lyder att så fort man kommer ut på öarna är det svalt och skönt. När jag med familj båtluffade runt i det Egeiska havet var det dock värmebölja. På Naxos spenderade vi en stor del av vår tid. Där var det 43 grader varmt. Det konstiga är inte att vara i solen. Det gör för det mesta ingen skillnad mellan 30 och 40 grader. Varmt som varmt, liksom. Skillnaden är när det blåser. Normalt sett om det är värmebölja och ca 30 grader sitter man bara och väntar på blåsten och svalkan den medför. Men i Grekland när temperaturen krupit upp närmare 45, då kommer vinden som en chock. Den är som en fön på högsta drag. Men man klarar det. Skugga och vila gör susen inför kvällen.

Veckan senare befann vi oss dock inne i Aten. Uppe på kullarna runt staden härjade skogsbränder. I centrum visade termometern på 50 grader. Det var outhärdligt. Det är då det är jobbigt att gå. Bär du på något väger detta exponentiellt mer och värmen är dödlig för äldre människor.

Det är otäckt.

Men så är det. Människan får bara anpassa sig. Man planerar dagen och alla konventioner du har från Sverige om att överhuvud taget gå ut mitt på dagen, utan en mycket god anledning till överansträngningen, får du förkasta helt.

Här är det nya lagar.

Naturen bestämmer.

Och den har sagt att du är toast.

Publicerat av

Kalle

Bloggveteran. Säg hej @bykalle.

2 reaktioner till “Rostad”

  1. Ja, jag får väl ställa in mig på att bli en grillad toast nästa år, men det är bara en liten omstrukturering ;) Jag brukar klara värme, och lite huvudvärk och stillasittande under solskydd klarar jag nog..

  2. Ester, såklart. :) Hoppas du får det bra. Personligen brukar det bli mycket parasoll, min hy har aldrig lyckats bli något annat än skär. Jag säger som Johan Glans, jag har inget att hämta på stranden.

Kommentarer inaktiverade.