Q&A

Jag fick ett trevligt mail häromdagen. En flicka skulle skriva ett arbete och hade några korta frågor. Jag svarade på dem och mailade med hopp om att hennes arbete skulle bli bra. Jag insåg att svaren var något alla kunde ha nytta av. Det var väldigt bra frågor. Så jag hoppas hon inte har något emot att jag delar med mig av mailet här.

Hej X,

Vad roligt att du hittade hit och att du fann det intressant. Jag ska göra mitt bästa för att hjälpa dig.

Hur gravt hörselskadad är du?

– Jag är döv på höger öra och har en stor nedsättning på mitt vänstra. Den hjälps upp lite av en hörapparat.

Hur är det att vara hörselskadad?

– Det är en ganska stor fråga, med ett invecklat svar. När man har en hörapparat så upplever man inte nödvändigtvis ljudet som lågt. Utan det är snarare så att man hör ljud, men utan fokus. Stökigt. Ungefär som synen genom suddiga glasögon. Man hör ljud, men kan inte sortera dem och, i mitt fall, inte heller avgöra riktning. Vilket bidrar till att det ibland är svårt att bilda sig en uppfattning om omvärlden. Sedan är det ju så att jag alltid har varit hörselskadad så jag har inget annat att jämföra med. Och kan således inte heller fullt förklara hur det är att vara hörselskadad. Man hör allt, och ingenting.

Har du varit hörselskadad i hela ditt liv?

– Ja, sedan jag föddes. Jag föddes för tidigt vilket ledde till komplikationer, som sedan ledde till min hörselskada.

Vad har varit det jobbigaste?

– Det jobbigaste är fokuseringen. Jag tvingas, i egenskap av hörselskadad, jobba tredubbelt så hårt för att skaffa den information en normalhörande får gratis. Detta beror ju självklart på mitt sätt att leva. Jag har alltid gått i vanlig skola, tagit studenten och varit ute och rest. Jag har aldrig sett några hinder eller känt mig begränsad. Men det sätter sina spår. Man lever lite på kanten, och ibland över sin förmåga. Men det är mitt val. Och jag ångrar inte det för en sekund.

Vilka vardagsproblem finns det?

– Jag stöter på problem hela tiden, det är allt från möten i stora konferensrum till konserter till att lyssna på radion på morgonen. Det senaste är att jag har svårt att vakna av min väckarklocka då anordningen jag haft som får min säng att också skaka har gått sönder. Vardagsproblemen är så många, men jag tar itu med dem allihop. Det är min vardag. Samhället är inte anpassat för någon med ett osynligt handikapp. Då får man lösa det själv. Vara tydlig med nya människor om handikappet och använda mikrofoner. Även om jag har gjort det hela mitt liv är det fortfarande något jag kämpar med. Att vara mig själv.

Mvh

Kalle

Publicerat av

Kalle

Bloggveteran. Säg hej @bykalle.

4 reaktioner till “Q&A”

 1. Jag vet inte om det bara är jag som är allmänt annorlunda eller om det är så för alla, men jag har under längre stunder undrat hur det kan vara att leva med diverse defekter om man nu kan kalla det så.

  Vissa har, som du, problem med hörseln. Jag däremot har problem med synen och det tog ett bra tag innan jag förstod att jag faktiskt hade en sådan defekt. Jag tror att man till slut lär sig att leva med det och helt enkelt accepterar sin tillstånd samtidigt som man inte låter det stoppa en.

  På tal om ingenting har jag även hört och sett folk som vill veta mer om copywriting från dig, då du någon gång för länge sedan skrivit ett inlägg om det. Om inte så har jag missuppfattat det hela, har du lust att dra ett inlägg om det så man får lära sig lite? :)

 2. Oscar: Ja, så är det ju. Jag har ju då många gånger fantiserat om hur det är för de som hör. Och den avgörande tanken slår en, förstår de hur bra de har det? Nej.

  Jasså, copywriting? Ja du, i princip alla inlägg jag skriver som handlar om att skriva handlar om just copywriting. Men det är klart att jag kan plita ned ett mer specifikt inlägg. Dock är jag grönare än grönast på området. Ett yrke där erfarenhet smäller högst.

 3. Hej hej , jag undrar om du kan Teckenspråk :)
  Jag letar lite folk som är döva eller stumma .

  Jag lär mig teckenspråk i skolan och tycker de är riktikgt kul. jag är dock inte så duktigt :) men funderar på att läsa vidare innom det sedan.

  Hade varit kul att att prata på msn med dig. du kan adda mig om du vill :)

  Micchaandme@hotmail.com

Kommentarer inaktiverade.