Domstolens budskap till ungdomar

Fritt fram att dra kniv på öppen gata, men pissar du på industritomt kan du räkna med åtal.

Det här dras till domstol. En 15-årig pojke som blev så kissnödig mitt i natten att han uppsökte den enda offentliga toalett som fanns. Den var sönder och vatten sprutade överallt. 15-åringen, som för övrigt var helt nykter, tvingades då söka upp en industritomt för att lätta på trycket. Han blev påkommen och anmäld för olaga intrång. Det här dras till domstol. Medan vi har läst om flera mordfall i regionen där ungdomar går fria och straffmyndiga fått lindrande straff som samhällstjänst, trots att det skett mitt på öppna gatan.

Känns det bra?

Tro fan det. Principer är ju jätteviktigt. Varför inte klubba ned en 15-årings mycket nyanserade beslut för att påvisa det? Det är ju ett riktigt bra budskap till ungdomarna. Eller?

Nej. Han tänker efter, tar ett överlagt beslut för att undvika åtal för förargelseväckande beteende, och dras då inför domstol. Det är idiotiskt. Att argumentera för detta är enbart för en billig poäng, en princip och en liten löjlig pettitess som någon njuter av att klämma dit på en kafferast. För det är var detta är. Det är en barnslig kafferastdiskussion. Då man ska hävda sig och bakom den trygga bordsskivan påpeka det rätt och riktiga i att anmäla någon för olaga intrång, sedan nicka sammanbitet och mumla något om ungdomens moraliska förfall.

När budskapet ni sänder är komplett katastrofalt. Fritt fram att dra kniv på öppen gata, men pissar du på industritomt kan du räkna med åtal. Och folk undrar varför det svenska rättsväsendet har så lite respekt. Detta, just detta är anledningen. Billiga poäng på en kafferast som drar en 15-åring inför domstol.

Känns det bra?

När du svalt din dubbelmoral och resonerat färdigt om snorungars hyfs kan du ju ta och lyfta luren till mordoffrens familjer och förklara vad samhällstjänst är för något.

Publicerat av

Kalle

Bloggveteran. Säg hej @bykalle.