Med två fötter på jorden

Igår blev jag med diskussion. Det är länge sedan jag argumenterade öppet nu. Jag vet inte varför. Jag har egentligen väldigt starka åsikter och ogillar orättvisor och falskhet mer än något annat. Men det är lättare att hålla klaffen stängd ibland. Den vägen tar man hellre när man är hörselskadad. Så slipper man missförstånd och allt det där som gör en till människa.

I alla fall.

Personen i fråga är min klasskamrat och en föredetta rökare. Säger han. Han säger också att han bara feströker lite ibland. Men att han inte är någon rökare. Jag är inte sen på chansen och säger att man visst är rökare även om man bara röker på fester. Att påstå annat är hyckleri. Nu drar han upp argumentet att om man åker utomlands så räknas det inte heller. Om man röker utomlands men inte när man är hemma, så kan man heller inte klassas som rökare.

Säger han.

Han drar parallell med att dricka och alkoholism. Han menar att om man åker iväg utomlands och parkerar sig på en soltsol i Ayia Napa och drar några shots extra varje halvtimme är det okej. Man kan inte klassas som alkoholist bara för att man dricker mer utanför landets gränser. Man är ju ledig. Jag protesterar och försöker påpeka orimligheten i att jämföra rökning med alkoholism, som är en erkänd sjukdom.

Antingen är man rökare och röker. Eller så röker man inte och är icke rökare.

Allt annat är en typisk svensk dubbelstandard där vissa regler bara gäller vissa och vid vissa tillfällen, men så fort det hettar till och djupa mänskliga värderingar läggs i en diskussion. Då kan man gott svära sig fri från allt ansvar och vara rätt och riktig. Och ta en cigg på Cypern.

Jo. Om världen vore så enkel att vi kan böja och vrida som vi vill. Men nu är det inte så. Antingen så är man rökare eller inte. Alkoholist eller inte. Rasist eller inte. En moské extra i kvarteret hindrar ingenting förutom utveckling. Och att svära sig fri från främlingsfientlighet och rasism med argumentet att vi bara är svenskar i Sverige är som att ta en cigg på festen och fråga om någon har eld.

Du har redan tagit ställning.

Stå för det.

Publicerat av

Kalle

Bloggveteran. Säg hej @bykalle.

3 reaktioner till “Med två fötter på jorden”

  1. Tack! Kändes inte som att den blev så sammansatt som den var i mitt huvud dock. Men vad är det.

Kommentarer inaktiverade.